Johan Granberg
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri 20 Apr 2012, 20:36
Location: Umeå

Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 12:29

Jag visste inte riktigt var det här passade in, så jag testar att posta i detta forum. Min fråga rör introduktionsäventyret Arhems sista dagar, som jag tänkte försöka spela med betaversionen av regelboken. Någonstans har jag för mig att jag läste att det skulle finnas färdigifyllda karaktärsblad för äventyrets protagonister att ladda ner, men jag har inte kunnat hitta några. Antagligen beror detta på att de inte kommer att postas förrän spelet är släppt, men jag tänkte ändå fråga här ifall det kanske är så att jag bara inte har letat tillräckligt bra.

En annan sak jag undrar över är om någon har tips på bra extrakaraktärer ifrån bifigurerna om det skulle visa sig att jag får en spelare fler på mina händer än antalet karaktärer i äventyret. Funderar på att använda Hildur Ornetand, men jag är öppen för förslag om någon skulle ha idéer eller tankar kring det här. Tack på förhand!
 
User avatar
Henke
Posts: 1637
Joined: Sat 09 Apr 2011, 13:34
Location: Fria Ligan Fanboy

Re: Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 13:04

Personligen tycker jag Malek Mangus är en fantastiskt intressant figur så honom hade jag gärna haft som karaktär. Hans uppdrag borde kanske vara att frita Brådfot samt att därefter hålla sig undan de trakoriska trupperna. Kanske han även försöker fly ön efter att eventuellt ha blivit gripen? Kanske gäller det för honom att inte lämna några "lösa trådar" och göra sig av med folk som Rumpelak och Da Melse?
I skuggan av Trakorien - Bloggkrönika från Svavelvinter
Förbjuden Zon - Bloggkrönika från Version Noll
Spelledarens Pod - Av spelledare, för spelledare, om spelledare, samt ett och annat spelmöte
 
User avatar
Brior
Posts: 905
Joined: Sat 09 Apr 2011, 10:59

Re: Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 13:21

Johan G: Faktum är att jag från början föreslog sex spelroller där Hildur Ornetand och Robur Rödvad var med. Guster Svartskäkta skulle också kunna användas. Jag skrev detta i ett utkast till Fria ligan och skickar dig gärna en kopia av dokumentat om du PM:ar mig din mailadress. Där står också ett antal SLP föreslagna (med namn bara).

Hälsar
Erik G
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4603
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 17:17

Hej Johan!

Kul att ni ska testa Arhem-scenariot. Jag har själv spelat det ett gäng gånger vid det här laget, och bidrar gärna med tips och råd om så önskas!

De ifyllda karaktärsbladen är tyvärr inte klara än. Vi jobbar för högtryck med att få boken klar, så formulären kan dröja ett par veckor till i värsta fall.

Och som Brior påpekar diskuterade vi i ett tidigt skede betydligt fler karaktärer än de fyra som ingår. Av utrymmesskäl och eftersom detta är ett introduktionsäventyr så valde vi att begränsa oss, men inget hindrar att man lägger till fler karaktärer (eller bifigurer) på egen hand! Och om Brior har material att skicka är det ju lysande! Det kanske kan bli en PDF lite längre fram.
Fria Ligan
 
User avatar
Brior
Posts: 905
Joined: Sat 09 Apr 2011, 10:59

Re: Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 17:20

Och som Brior påpekar diskuterade vi i ett tidigt skede betydligt fler karaktärer än de fyra som ingår. Av utrymmesskäl och eftersom detta är ett introduktionsäventyr så valde vi att begränsa oss, men inget hindrar att man lägger till fler karaktärer (eller bifigurer) på egen hand! Och om Brior har material att skicka är det ju lysande! Det kanske kan bli en PDF lite längre fram.
Begränsningar var förstås nödvändiga. Jag funderar lite på om ligan har några idéer om var utökat material kunde läggas ut. En hel del bra grejor kommer säkert att dyka upp. Kanske borde de kunna samlas någonstans lättillgängligt.
 
User avatar
Kosta
Site Admin
Posts: 1515
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:04

Re: Arhems sista dagar

Sun 22 Apr 2012, 18:13

En undersida kommer skapas till Svavelvinter där vi kommer samla den typen av material.
Fria Ligan
 
Johan Granberg
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri 20 Apr 2012, 20:36
Location: Umeå

Re: Arhems sista dagar

Mon 30 Apr 2012, 13:03

Tack för svaren, allesammans! Jag började spelleda detta i söndags och av olika logistiska skäl samt naturligtvis att vi alla är fullständiga nybörjare med reglerna (och i viss mån även världen) kom vi inte särskilt långt. Vi löste problemet med extrakaraktären genom att helt enkelt, utifrån det som fanns i äventyrstexten och det utomordentliga material jag fick av herr Granström, tillsammans vid spelbordet skapa karaktären Hildur Ornetand vilket också gav oss en liten introduktion till reglerna och en naturlig ingång för mig att förklara olika koncept på rollformulären. Mycket effektivt! Vi hann med att etablera de centrala konflikter och agendor som driver scenariot och började skuggboxas lite smått mellan karaktärerna, men jag skulle inte påstå att vi hunnit mer än kanske en fjärdedel av scenariot.

Således är jag fortfarande i högsta grad intresserad av att ta del av tips eller allmänna tankar utifrån erfarenheter hos er som spelat äventyret. Finns det till exempel några särskilda fallgropar som inte är omedelbart uppenbara men bör undvikas? Är det någon som har gjort något särskilt i spelet, eller tillfört något eget till berättelsen, som fungerade väldigt bra och rekommenderas? En sak jag själv upptäckte var hur mycket det bidrog till förståelsen av karaktärerna att i ett tidigt skede börja attackera och utmana deras öden, till exempel genom att låta andra karaktärer trycka ner och förnedra stackars Sulidon som villigt tog emot en spottloska från den berusade fogden i ena ögat och omedelbart vände det andra till. Detta sade väldigt mycket om den karaktären och gav en spännande grund att bygga vidare på. Detta är något jag tror att man skall ha med så mycket konkreta tips för som möjligt i ett äventyr med på förhand konstruerade karaktärer, då det låter Bordet snabbt lära sig vilka knappar som finns att trycka på och ger, som sagt, en god grund för vidare karaktärsspel.

Är det någon som har läst äventyret men inte hunnit spela det så är ni naturligtvis också välkomna att bidra med funderingar och idéer. Jag tänkte att den här tråden kunde fungera som en allmän diskussion rörande Arhems sista dagar, inte enbart i syfte att lösa något specifikt problem då mitt inledande hinder redan har övervunnits.
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4603
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Arhems sista dagar

Mon 30 Apr 2012, 16:18

Utmärkt initiativ! Ser fram mot att ta del av era erfarenheter från och tankar om äventyret. Ska se om jag kan bidra med några tips själv också. :)
Fria Ligan
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4603
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Arhems sista dagar

Mon 30 Apr 2012, 22:39

Två tips:

*Var lyhörd för spelarna. Om de öser på med massor av egna initiativ är din främsta uppgift att bygga vidare på dem, då och då utmana karaktärerna via deras öden och förbannelser, och sedan knyta ihop säcken med hjälp av den oundvikliga finalen. Om spelarna däremot står lite handfallna och inte riktigt vet vad de ska göra är det bara att "bomba" dem med de förberedda individuella prövningar som beskrivs i äventyret.

En prövning jag använt varje gång jag spelat äventyret är att Malek Mangus utpressar Sulidon och ger honom i uppdrag att frita Brior Brådfot. Fritagningen brukar bli en central del av scenariot, och ofta mycket kul. Ibland har även Nin Hallaska dragits in i dessa planer.

*Använd sammanträffanden! Det är ett väldigt bra sätt att väva ihop de olika karaktärernas berättelser och ger ofta kul scener. Arhem är litet och det är inte osannolikt att karaktärer springer på varandra av en slump. T ex har shaguliternas sjukstuga ofta blivit en sådan plats under mina sessioner - Sulidon för den fritagne Brådfot dit, och samtidigt är Trovinder/Alma där på jakt efter Jomorref ...

*Almas möte med Shagulklonen på slutet är ofta dramatisk, men kan vara lite klurig att få till. Om Shagul, som i romanen, utger sig för att vara en Ghumgakks tjänare så är det i linje med Almas Öde att följa honom. Någon gång har jag spelat Shagul lite mer arrogant och öppen med sitt förakt för gudarna - med en rätt häftig slutstrid mellan Alma och Shagulklonen, medan horden av vandöda försöker slå sig in i huset, som följd!

Nu ska jag sluta spamma den här tråden och lämna fältet för andras synpunkter på scenariot. :)
Fria Ligan
 
Christian
Posts: 39
Joined: Thu 15 Dec 2011, 07:52

Re: Arhems sista dagar

Sat 16 Jun 2012, 12:09

Jag fick min bok i onsdags och har hunnit läsa en del, bl.a. det här äventyret. Jag är supersugen på att spela det och spelet. Det känns som om introduktionsäventyret kan bli en perfekt introduktion till spelets situation!

Min tanke är att det vore perfekt om det i pdf:erna för de ifyllda karaktärsbladen (som jag hoppas kommer snart!) också ingick en sida med introtexten till varje karaktär. Jag kan också tänka mig att Almas spelare behöver få veta något kort om RhabdoRana.

Lite farhågor: Det känns som om Alma är den mest svårspelade och lite inbundna karaktären. Hennes öde känns väldigt öppet, och svårmodet i hennes Förbannelse känns som det kan leda till ett trist surande. Vad är era erfarenheter runt spelandet av den här karaktären?

Om jag ska spela det här vill jag göra det en av mina gamla grupper, där vanan vid den här typen av spel är ganska begränsad. Vad är bäst – låta alla läsa och välja bland karaktärerna, låta dem välja på grundval av ett par raders presentation men utan att ha läst, eller helt enkelt dela ut karaktärerna till de spelare man tror passar bäst? I den här frågan ligger alltså hur mycket den lite ovane spelaren från början ska veta om de andras karaktärer. Hur har ni gjort på konvent?

Tacksam för hjälp!

Christian

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest