User avatar
Kastoruz
Topic Author
Posts: 5
Joined: Mon 07 Nov 2022, 23:26

Resurs: Handelsmän i Ambria

Mon 07 Nov 2022, 23:52

Översatte en text från engelska till svenska från Paul Baldowski på The Iron Pact om olika typer av handelsmän i Ambria. Bra för världsbyggande till alla er spelledare där ute.
http://theironpact.com/street-traders-of-yndaros/

Nipprare
Inträngda i hörn på tavernor och andra samlingsplatser, bärandes på tjocka läderremmar som tillåter skrin och mindre kistor hängandes över ryggen, ger nipprare inte bara en värdefull källa till mindre nödvändigheter och verktyg, men kan också hantera reparationer. Nipprare har bälten och påsar som håller små, slitna och väl använda verktyg. De varor som de säljer är ofta 5 eller 10% över det faktiska värdet, men de extratjänster som de erbjuder för att fullborda mindre reparationer av rivor, tillbucklingar och skrapmärken på utrustning kommer alltid gratis med ett köp. De som följer yrket håller sig mobila, bor aldrig för länge på samma plats utan gynnar de golv och pallar som erbjuds av kollegor och medarbetare över mer traditionella värdshus och sovsalar.

Staplare
Oräkneligt många vagnar färdas dagligen genom Ambrias städer, var och en bär på vanliga handelsvaror eller alldagligt foder eller säckar. Några av dessa oskyldiga vagnar tjänar som en synlig men olaglig handelsplats för mer exotiska varor. Ibland innehåller lasten faktiskt ingenting alls - själva vagnen har lådor, falska paneler eller dolda lådor under, som alltid håller på något av intresse. Staplare tillämpar evasions taktik lika mycket på dom själva såsom på deras vagnar, de gömmer sig helt öppet i sken av bönder, avförings lastare eller vanliga vagnförare.

Nästling
Övergivna skrymslen och vrår finns överallt i stadens omfattande gatunätverk. Dessa utrymmen är för det mesta källare, sjunkhål eller vidsträckta grottsystem men ivriga handlarna har hittat ett annat syfte för dessa halvt nedsänkta platser. För de ovetande verkar dessa vara källare med fönsterluckor men med en lätt knackning tillkallar man dess ägare och vid öppnande avslöjas fulladdade hyllor med diverse ting. Ofta, har Nästlingar endast ett lager av vissa varor och ingenting mer, en nisch objekt som de tar in och säljer vidare. Andra, kanske mer bekväma med sin dolda plats, bedriver mer omfattande handel. Oavsett kan de snabbt och effektivt ge sig av.

Greppling
Grepplingar är köpmän som handlar från ihopsydda tygtrasor utspridda över marken. Oavsett vad de råkar sälja rätar de alltid upp varorna i snygga linjer och rader. Vissa gränder är fulla av dessa köpmän. Från Säckgriparens perspektiv gör deras tillvägagångssätt till en lätt tillflykt - samla tyglappens hörn och spring. De handlar vanligtvis i specifika saker och många håller dolda butiker på annat håll med överskottslager.
Må natten vara din sköld, gryningen ditt svärd
och hoppet för alltid levande längst din färd.
---

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest