User avatar
Rymdhamster
Posts: 175
Joined: Sat 11 Jan 2014, 16:40

Husregler

Mon 08 Oct 2018, 16:07

Vi har kommit en sissådär 14 sessioner in på vår kampanj nu, och vi har moddat och tweakat reglerna lite för passa gruppen lite bättre. Jag tänkte posta dem här för inspiration, men är så klart även nyfiken på om andra har några förslag eller tankar =)

Elände och skador
Antalet tärningar man får slå förändras inte även om man drabbas av elände och skador. Man får alltid slå samtliga sina grundegenskapstärningar.

Det här började som ett rent misstag från vår sida, men vi bestämde oss för att köra vidare med detta eftersom vi tycker att det gör spelet lite mer ösigt. Det är okej att pusha vidare fast man bara är ett elände ifrån att bryta ihop.
 
Återhämtning
Vi har också hållit kvar vid att man kan återställa individuella grundegenskaper genom mat (för styrka), vatten (för smidighet), Piprökning (för intelligens) samt alkohol (för karisma), om man dessutom tar en kort paus.
 
För alkohol gäller att om man sänker sin resurstärning genom att slå en 1:a eller 2:a så blir man full, och får +1 GE tärning på styrka och Karisma, men -1 GE tärning på smidighet och intelligens. Detta påverkar dock inte hur mycket elände eller skada man kan ta innan man blir bruten.
 
Det här har vi valt för att ha lite ordentlig omsättning på resurserna, men också för att man ska kunna hålla igång ett tag och inte bara avbryta kryptkrälandet före lunch bara för att man haft en tuff morgon. En ordentlig natts vila läker allt elände som vanligt.
 
Pengar
Vi kör med att 1 guld = 42 silver (en väldigt arbiträrt vald siffra =), för att göra guld lite mer "WOW" och även lite mer "va fanken ska vi göra med detta". Ett guld är alltså en hel förmögenhet nu, men också praktiskt taget omöjlig att spendera om man inte hittar någon riktig storhandlare.
 
Vi har också sagt att antalet koppar för ett silver varierar lite beroende på plats. På fattigare platser är silver helt enkelt inte värt så mycket för att det inte finns något att spendera det på, så man kan få ett silver för så lite som fem koppar. Men på rikare platser, som städer där priserna ofta är högre, kan det gå så mycket som 12 eller kanske till och med 15 koppar på ett silver för att koppar inte är värt så mycket men silver är mer användbart.
 
Detta kan vid första anblick låta rätt lätt att utnyttja för egen vinning, men på fattiga platser där silver blir "billigt" så finns det heller inte mycket silver att hämta. Plus att SL kör rätt mycket fingertoppskänsla när det kommer till sånt.
 
Erfarenhet
Kravet på "skatt värd minst 1 guld" kvarstår även fast guld nu är värt mer. Vi har även lagt till att man får ett erfarenhetspoäng om man hittat en artefakt.
 
Kraftpoäng
Vi har infört att man har en grundpott av kraftpoäng motsvarande snittvärdet av Karisma och Intelligens avrundat nedåt. Denna pott återställs varje gång rollpersonen sover (Tar sin dygnsvila). Det innebär dock att överskjutande kraftpoäng man samlat på sig går förlorade.
 
Vi har också lagt till att man kan spendera 2 kraftpoäng för att slå om valfri specifik tärning oavsett vad den visade. DVS om man pressar ett slag och får missöden så kan man använda detta för att undvika att bli bruten eller skada sitt redskap (om man inte får en till 1:a när man slår om så klart).
 
Talanger
Vi har lagt till talangen "duellantens väg" som ersätter fiendens väg för krigare när man kör med grundreglerna, samt den allmänna talangen "Ficktjuv" (Dessa har nämnts i andra trådar på det här forumet).
GZIP: Off