User avatar
Khan
Topic Author
Posts: 105
Joined: Wed 23 Apr 2014, 13:36
Contact:

Speltest #2 - Borås, Borås

Sun 28 Jan 2018, 11:11

Då har vi kört vårt andra speltest i Borås. Här kommer lite tankar och funderingar, färre än förra gången. Vi byggde nya RP med en rejäl skvätt ERF för att höja dem till skyarna. Utöver karaktärsdanande verksamhet satsade vi på att gå igenom vildmarksreglerna

************************
SKAPA RP
Är det en medveten tanke att inget släkte har INT som bästa GE? Det känns lite skumt att inte kunna opta på INT när det går på alla andra GE. En magiker kan med andra ord inte bli lika "tung" inom sitt specialområde som en tjuv, ryttare, eller så.

Ryttarna är ett kapitel för sig. De känns långt mycket mer som en kultur, ett folk, än som ett yrke. Rent speltekniskt är de helt okej och känns kul men fluffmässigt är de svårgreppbara. Är de en gemensam kultur? Är de människor? Finns det alver, dvärgar, etc. bland ryttarna? Hur reagerar hästarna på aslanska vargmän? Tyvärr känns det som om fluffet lyfter fler frågor och förvirrar mer än det hjäper för att skapa RP.

Om det är så att ryttarna är ett folk känns det lite 80-tal att en hel kultur (vi tolkade dem som inspirerade av mongolerna) beskrivs som yrke. Vad är tanken med att de delar kategori med tjuvar, krigare och magiker?

VILDMARKEN
Vi hade riktigt kul ute i vildmarken! Bra regler, hexkrälandet gick fint. Det gick snabbt att få kläm på rutinen VANDRA (morgon+middag), SLÅ LÄGER (kväll) och SOVA (natt). Slumptabellerna gav mycket roligt när RP misslyckades med att LEDA VÄGEN. Sedan har vi lite frågor.

RP räknade med att hitta massor med plunder när de kom fram till Vädersten och hade därför med sig en vagn. Vi sade att man kan SOVA i den medan andra VANDRAR. Tänkte det kan vara värt att nämna i reglerna om det går eller inte.

Ute i skogen är ÖVERLEVNAD i stort sett den enda vettiga färdigheten. Vår jägare var därmed den enda som kunde slå för i princip någonting (de andra hade bara tre respektive två GE-tärningar) vilket gjorde det lite tråkigt att vara ute på vandring som icke-vildmarksspecialist. Vi funderar därför på om det går att lägga till någon sorts "bonus" för att vandra där man redan hittar. Jägaren springer i förväg medan de andra sköter om lägret och/eller vilar, sover, fiskar, och när hen kommer tillbaka och berättar om vägen får alla andra en bonustärning eller två på ÖVERLEVNAD eftersom jägaren berättar var det finns färskvatten, bra lägerplats och så vidare. Om inte annat kanske den som LEDER VÄGEN kan få en bonustärning för att gå genom samma hex som hen redan gått?

Vi sade att en Druid kan välja att SÖKA ÖRTER istället för att SÖKA FÖDA, dvs leta medicinalväxter som ger bonusar till framtiden. Tänkte det kan vara skoj att ha med för andra också.

JAGA
Vår vegan bland rollspelarna gillade att man var tvungen att klara ett andra slag för att faktiskt klara av att döda ett djur man jagar. Vi funderade på hur KALLBLODIG funkar i sammanhanget. Det kan vara bra att ha med det, eller en annan talang (VAN JÄGARE?) som gör att man inte måste klara det andra slaget.

Om man misslyckas med det andra slaget när man jagar vildsvin anfaller det. Men det har inga stats.

Vår halvling (leg. dödsmagiker) återuppväckte två fällda vildsvin till tredje gradens odöda monster som föjde honom i hälarna. En udda syn. Men det skapar också lite funderingar kring hur "ordinarie" djur reagerar på odöda. Vi körde på att övriga djur flydde så fort de fick vittring, vilket gjorde det -1 svårare att JAGA.

VÄDERSTEN
Vi kom inte så långt, utan bara till yttre vakttornet. Där började allt med att RP angrep Dalb på det mest aggressiva sätt. Han flydde. Det verkar inte som om det fanns med i äventyrets möjligheter, men det kan vara kul att ha med något om hur han reagerar på angrepp.

*************************
Som sagt, kortare feedback denna gång. Vildmarksreglerna var jätteroliga och vi ska köra en gång till i veckan som kommer med resten av Vädersten. Spelarna ser också mycket fram emot att få börja bygga ruin och längtar redan efter betareglerna för det.
 
User avatar
Blatifagus
Posts: 172
Joined: Thu 17 Dec 2015, 12:43
Location: Marjura

Re: Speltest #2 - Borås, Borås

Sun 28 Jan 2018, 14:25

Halvalverna har INT som bästa GE.
Image
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4513
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Speltest #2 - Borås, Borås

Sun 28 Jan 2018, 19:40

Tack för rapporten!
Fria Ligan
 
User avatar
Khan
Topic Author
Posts: 105
Joined: Wed 23 Apr 2014, 13:36
Contact:

Re: Speltest #2 - Borås, Borås

Mon 29 Jan 2018, 18:48

Halvalverna har INT som bästa GE.
Ja, det har du alldeles rätt i. Pinsamt att SL + fem spelare missade det helt.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests