User avatar
Khan
Topic Author
Posts: 105
Joined: Wed 23 Apr 2014, 13:36
Contact:

Speltest i måndags!

Thu 18 Jan 2018, 14:40

Dåså. Vi har speltestat R&R, men på grund av tidsbrist skapade vi en näve olika karaktärer och testade endast karaktärsbygge och strid. Vi ska göra ett nytt försök nästa vecka med resten av regelmaterialet. Här kommer våra funderingar och tankar.

*******************************************************

TALANGER
Går det att byta namn på SVÄRDETS VÄG till VAPNETS VÄG, eller något annat generiskt? Vår yxsvingande dvärg var ledsen för att han inte kunde lära sig yxans väg, utan fick nöja sig med svärdets.

Talangen DUBBELFATTNING är i sig lite missvisande, eftersom det låter som om en skulle få bonusar för att dubbelfatta ett vapen, alltså bonusar för att slåss med tvåhandsvapen. TVÅ VAPEN eller liknande föreslås istället. Dessutom står det i nivå 1 att det bara gäller LÄTT vapen, men i vapentabellerna heter det LITET vapen. Avståndsvapnen däremot kan vara LÄTTA.

Förslag på att införa talangen DUBBELFATTNING, som gör att man får bonusar på att använda tvåhandsvapen enligt samma regel som YXKAMP, eller liknande.

KARAKTÄRER
Jägarens förslag på mörk hemlighet "Svårt att umgås med andra, trivs bäst ensam" känns som en potentiell spelförstörare när en RP drar sig åt sidan hela tiden och inte vill vara med de andra. Kan man ändra den till "Du vill börja lite på andra igen" eller något sånt som ger samma implikation, men driver RP till gruppen istället för bort från?

I "lathunden" på sidan 14 kallas Mörk Hemlighet för Personligt Problem.

Lathunden saknar också en punkt för att lägga in RP:ns RYKTE.

Det vore trevligt med sidhänvisningar till de olika föremålstabellerna vid yrkena. Jägare, tex, får tre vanliga bruksföremål. En sidhänvisning till den tabellen vore jättebra precis där.

Finns det för övrigt någon balanstanke med vad folk får för valfria föremål på tabellerna vid karaktärsskapandet? Vissa kostar silver, andra guld... Kan man få XXX antal silver och handla för vid start istället, tex? Lite krångligare förstås, men svårare att missbruka.

Det kändes som om det behövdes en tydligare beskrivning av de olika GE någonstans tidigt i boken. Likaså de olika skadetyperna. De borde för övrigt skrivas ut på rollformuläret i stil med Genlab och framåt. 

STRID OCH VÅLD
Finns det bilder på rustningar som ska in i boken sen? Det känns lite skumt att det är bilder på vapen, sköldar och hjälmar, men inga på rustningar.

Det vore bra om bonusarna för handlingar, tex SIKTA NOGA kan få plats i tabellen på sidan 76. Det blir ett hiskeligt slående annars märkte vi.

Stridskorten var fenomenala! Skapa gärna sådana till era andra spel också!

Ett stridskort för avståndsvapen vore inte fel. Vår alviske bågskytt var avundsjuk på vår yxdvärg under spelet. :)

På kortet förbereda står det att TA SATS måste utföras "steget innan" en attack. Det skapade förvirring hos oss. Vi föreslår istället att det står som på sida 83, "måste utföras direkt före ett HUGG eller en STÖT i samma runda". Just det där med samma runda är extra viktigt.

Varför står minotauren under kapitlet monster och inte humanoider? De har INT och verkar gå att prata med, om än inte konversera.

Finns det en poäng med att monster inte blir sämre av att få stryk? Ett troll attackerar med 11 tärningar oavsett om det fått 1 eller 11 stryk av RP, vilket inte kändes riktigt rimligt efter de 60+ spelmöten vi haft med År Noll. Vi tror det vore bättre att låta monstren färdighetspoäng baserat på attack och sedan sin styrka i GE-tärningar. Då kan de fortfarande vara farliga, men det känns ändå att man nöter ner dem.

På sidan 89 står det att man ska slå för NÄRKAMP för att AVLOSSA en pilbåge. :)

Talangen SIKTA NOGA borde gå att använda i en runda och AVLOSSA i nästa. Det kändes orimligt att inte kunna göra det. Om man blir skadad eller på annat sätt distraherad tappar man absolut sin koncentration och bonus, men annars borde det gå. Dessutom går det inte enligt reglerna att göra handlingarna LÄGG AN + SIKTA NOGA + AVLOSSA i samma runda. Det känns också skumt, eftersom man då inte kan vara långsam men noggrann, vilket är väldigt eftertraktat när RP gör bakhåll.

ALLMÄNT OM ALFA
Finns det någon möjlighet att få klickbara länkar i den slutgiltiga PDF:n? Om det står "(se sida 38)" kan man klicka på den och hamna på sidan 38. Det är inget måste, men oj vad trevligt det vore. :)

Vi antar att ett register och en innehållsförteckning kommer i nästa version, men tänkte ändå bara påminna för säkerhets skull.

*****************************************************'

Som vanligt när man kommenterar sånt här blir det mest fokus på frågetecken eller saker man tycker inte funkar alls. Men vi kan säga att vi var mycket positiva till både känslan, stämningen och grundtanken med reglerna. En av mina spelare sade att han var pepp på fantasy för första gången på flera år efter att ha läst och speltestat det här. Bra jobbat!

Systemet med talanger i flera nivåer vill jag också passa på att berömma. Dels känns det som om det finns mycket mer att bränna sin ERF på, även längre fram i kampanjen. Dels känns det som ett system som sitter som handen i handsken för att husreglas över till År Noll och Coriolis. Om/när ni släpper nästa utgåva av de spelen, kör gärna på talangnivåer där också.

Det var allt för oss! Tusen tack för bra spelskapande!
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4517
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Speltest i måndags!

Fri 19 Jan 2018, 02:10

Härligt, tack för bra feedback!
Fria Ligan

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests