Beguiled
Posts: 136
Joined: Sat 30 Jan 2016, 21:57

Jabha

Fri 07 Oct 2016, 14:07

När jag läst framförallt gammalt kampanjmaterial till Coriols har det varit de såkallade äventyrslandskapen som varit den starkaste inspirationen. Mest för att jag vill se vilken story spelarna kan skapa på egen hand, utan någon särskild metaplot, men även mycket för att det passar mig som SL. Tänkte dela med mig av området de närmar sig nu, för att få lite feedback från SL-gelikar som känner sig manade.

Än har inte spelarna anlänt Dabaran, men de har slagit följe med daren-i-exil Jassim al-She'If. En suspekt vinhandlare som är på väg tillbaka till Dabaran efter ett år som politisk flykting. I praktiken har han skeppat iväg krigsfångar som han sålt till Algolska slavhandlare för en ordentlig säck guld. Spelarna är bara medvetna om att han har fuffens för sig, de vet inte hur djupt det sträcker sig. Men de vet även att han återvänder i följe med samma Algolska slavhandlare.

Äventyrslandskapet som väntar dem är Jassims familjehem, kupolklustret She'If. Vill förvarna för att min namnstandard antagligen är i det närmaste kulturell appropriering, eftersom jag är totalt oinvigd i både persisk och arabisk namnkultur och därför Googlat hejvilt i jakt på saker som lät "coolt" mer än något annat. :)

Kupolklustret She'If
She’If är stora producenter av Dabaranskt vin, eller brukade vara. Den största kupolen inhyser staden She'If, där individuella vingårdar delar eller ibland har helt egna kupoler som är anslutna till huvudkupolen med underjordiska monorails. [/font][/size]Man ser redan utvändigt att kupolerna sett bättre dagar. Det är inga hål eller strukturella skador, men det syns stora fläckar av sot (från invändig brandrök) och är svårt att se in genom den annars genomskinliga ytan. Plus att alla slussar är stängda och hårt bevakade, och rymdhamnen nekar nästan alla landningar på grund av "dåligt väder".

Tre år sedan: Attentatet
Hela den äldre familjen lönnmördades och lämnade ett maktvakuum där vissa önskade se resten av familjen avrättad som syndabockar för dådet. Det styrande rådet byts ut nästan dagligen och grupperingar bildas som stöder alla tre överlevande ättlingarna - Jassim, Soha, Leïla - men inte klarar att enas. Kupolen blir avskuren från omvärlden när Jabha i praktiken tar makten.

Två år sedan: Jassims korruption
När det efter två års inbördeskrig framkom att Jassim sålt krigsfångar till slaveri i Algol blir Jassim bannlyst från kupolen och avskrivs alla sina rättigheter i en kupp utförd av hans två systrar. Jabha tar därefter chansen att eskalera stridigheterna. Jassim kapar familjens flaggskepp (She'If Akbar) och flyr till Algol.

Wājiha (Fasaden) - I folkmun kallad ‘Jabha’ (“fronten”) - organisation som finansierades av Jassim för att aktivt försöka bibehålla kaoset i kupolen för att underlätta slavhandeln. Alla var trogna till Dar Jaasim, men har idag helt andra planer. Deras huvudsakliga verksamhet inne i kupolen är som ockupationsmakt. Utanför kupolen ser de till att ingen kommunicerar med kupolen och att vin från andra gårdar buteljeras om i She’If-flaskor för att ge sken av att kupolen fortfarande fungerar.

Dar Jaasim al-She’if - Dabaransk frihandlare och dar i exil efter att ha sålt krigsfångar från inbördeskriget i den egna kupolen som slavar. God kontakt med Algolsk slavhandlare (Halima). Efter den första fantastiskt lukrativa affären med krigsfångar vill Jaasim tjäna än mer birr på slavhandel och har en plan för att göra slavar av största delen av “sin” kupol. Detta är än en gång tänkt att ske i skydd av det pågående kriget, med kidnappningar. Han har inget som helst intresse av att stabilisera sin kupol utan bara att utnyttja sitt inflytande för att tjäna mer pengar och sen kapa sina relationer helt och lägga allt ansvar på någon av sina systrar.

Dar Soha al-She’If (Jaasims yngre syster) - självutnämnd arvinge efter Jassims exil. För ett blodigt och desperat krig om de få resurser som fortfarande kommer in i kupolen, men saknar trupperna och beväpningen för att ta upp striden mot Jabha. Istället rör det sig mest om infiltration och attentat mot Jabhas tillhåll, med målet att mörda Adar Mokri för att “hugga huvudet av ormen” och potentiellt ta kontroll över kupolen med Jabhas "goda" minne.

Dar Leïla al-She’If (Jaasims yngsta syster) - självutnämnd arvinge efter Jassims exil. Försöker föra kupolens talan utåt, men är aktivt motarbetad av både Jabha och sin syster. Hennes mål är att alliera sig med en annan kupol, som skulle kunna ta upp striden mot Jabha och även hennes syster, eftersom hon själv vill ta makten. Därför förklarar hon helt enkelt att hela hennes familj utplånats och att det är terrorister som strider om kupolen idag, trots att hon vet att båda hennes syskon sannolikt lever.

Adar Mokri - ledare över den tidigare Jassimtrogna “fronten”, Jabha. Bär en livsskuld till Jassim, men tillhör även en marginaliserad minoritet av amfibiehumaniter som ursprungligen avlades för att dyka efter exotiska men sedan länge utrotade pärlmusslor. Har hittat sitt och sitt folks kall i Jabha och lever ett lyxigt liv som krigsherre. Det var egentligen Adars grupp som utförde attentatet mot adeln i kupolen med hjälp av de resurser de fick av Jassim. Jassim vet inte om detta, utan tror att det var hans syster Soha. Adar är mer intresserad av att bibehålla sin maktställning än att leva upp till sin livsskuld, men är ändå kluven inför att behöva besluta i frågan eftersom han är djupt troende och befarar Mörkrets vedergällning. Han är en osannolik blandning mellan Ikontroende rättfärdig och fanatisk rebell, som i första hand önskar göra kupolen She’If till den egna minoritetens fristad. Han hatar allt zenitiskt över allt annat, och ser Bulletinen och Stiftelsen som stadens största fiender - därför är även majoriteten av alla zeniter i kupolen redan döda, om de inte lyckats sälla sig till gastarna.

Gastarna - en blandning av legofolk och stationärer som från början arbetade i eller i anslutning till rymdhamnen. För en utdragen och desperat kamp mot Jabha, som fortfarande kontrollerar kupolen. Gastarnas slutgiltiga mål var från början att återta rymdhamnen, men har idag blivit ren överlevnad. De är få och dåligt rustade men gör att stridigheterna i kupolerna aldrig riktigt falnar.
 
Axel Widén
Posts: 46
Joined: Wed 09 Sep 2015, 22:28

Re: Jabha

Tue 21 Feb 2017, 21:11

Grymt! :D 

Hade önskat mig ett flowchart över de olika personerna och deras relationer :) 

Kanske också ett antal förslag på ingångar för RP'na, utifrån de Gruppkoncept som finns i regelboken?
 
Beguiled
Posts: 136
Joined: Sat 30 Jan 2016, 21:57

Re: Jabha

Sun 26 Feb 2017, 11:39

Ingången jag använde när det spelades var att rollpersonerna och Jassim al-She'If var del av samma portalkonvoj. De var samtliga på väg till Dabaran, men av olika anledningar. Daren bjöd sedan in hela konvojen på en lyxig middag, under tiden som ett eskortskepp i samma konvoj skickade infiltratörer för att stjäla deras skepp. Ett ytterligare sätt för daren att tjäna pengar - girighet är hans enda drivkraft.

Det var roligt att försöka anspela på hur vakterna på middagen var hjärntvättade superslavar (inspirerat av A Deepness in the Sky, av Vernor Vinge, för dem som läst den) och att saker helt enkelt inte var som de verkade.

Tyvärr har vi inte kommit längre än så än. :)
 
Beguiled
Posts: 136
Joined: Sat 30 Jan 2016, 21:57

Re: Jabha

Sun 26 Feb 2017, 11:43

Mitt långsiktiga mål var att företagskoncernen bakom slaveriet - familjen Nadala - och dess Keiretsu-liknande Algolska bank/koncern-struktur skulle bli rollpersonernas långsiktiga fiender med återkommande övervakning och annat.
GZIP: Off