Page 1 of 2

Roboten i zonen och energi

Posted: Sat 28 May 2016, 09:19
by Buio
Vi märke direkt att det kommer bli mycket svårt för en robot i zonen att utnyttja sina moduler m.m. Det verkar vara balanserat för att spela en robot i Helium där tillgången på energi är betydligt enklare än zonen. Nu är robotar kraftfulla på många sätt, men det är ändå frågor som dök upp.

Hur man får energi
* Gratis uppladdning i Helium - Är man inte i Helium, ingen gratis basuppladdning.

* Andra robotar kan föra över energi - Är man i zonen som robot är det väldigt sällsynt med andra robotar som vill ladda upp dig

* I yttervärlden har du solceller som laddar upp 1 EP/dag - Visst, men det är inte alltid sol och det kostar även 1 EP/dag att vara aktiv

* Det finns flera sekundärfunktioner som kan ge dig EP - De flesta av dessa kan du inte börja med, då de är allmänna sekundärfunktioner och måste köpas senare för erfarenhetspoäng.

* Artefakten E-pack laddar upp T6 - Japp, men det är en artefakt, hur ofta hittar du den?

* Artefakt eller projekt Genertator laddar 1EP/timme - Generator kräver 20 teknologinivå, vilket gör att det kommer dröja länge länge innan Arken får en sådan. Den man hittar är en artefakt, så det är en lågoddsare

* Mutant med Elektrisk kan ladda upp dig, 1EP per 1MP - Vill inte de mutanterna oftast ha sina MP för sitt eget bruk?

Sen finns det en del moduler som är krävande. T.ex. Drönare som drar 1EP/runda + din handling för att göra något som man kanske kan göra själv, om än med större risk. Drönare borde vara billigare. För en robot som fokuserat på annat än strid är den förstås väldigt användbar, men fortfarande kostsam.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sat 28 May 2016, 12:10
by Fenhorn
En Ark är ju en reflektion utav vilka karaktärer som är med i gruppen. Har man en robot med i gruppen så måste spelarna prioritera annorlunda. Man måste bredda hur man ser saker. Här är mina tankar.
I yttervärlden har du solceller som laddar upp 1 EP/dag - Visst, men det är inte alltid sol och det kostar även 1 EP/dag att vara aktiv.
Mina spelare har ibland väntat en dag extra innan de går ut för att läka Trauma, Kritiska skador eller Röta. Så att gruppen i bland känner att de är tvungna att vänta en extra dag är sånt som händer. Har man en robot med i gruppen så kommer det finnas ytterligare skäl att man ibland måste vänta en dag eller två extra innan man går ut och utforskar. Å andra sidan så är det en karaktär mindre som man måste göra eftergifter till tack vare Kritiska skador och Röta. Sedan, hur mycket sol krävs det per dag. Förmodligen inte extremt men visst kan det förekomma att en robot inte kan få sin "1 EP per dag" men personligen tror jag inte det kommer att förekomma särskilt ofta. Det här är ju en tolkning som SL får göra och vill han vara extremt hård så kan han.
Det finns flera sekundärfunktioner som kan ge dig EP - De flesta av dessa kan du inte börja med, då de är allmänna sekundärfunktioner och måste köpas senare för erfarenhetspoäng.
Man måste anpassa sin karaktär efter den verklighet de lever i. Det betyder att de måste prioritera att skaffa alternativa sätt att få energi på om de ska leva i Zonen. Det bör inte ta mer än två spelmöten för en robot att få fem erfarenhetspoäng, det borde man kunna klara.
Artefakten E-pack laddar upp T6 - Japp, men det är en artefakt, hur ofta hittar du den?
Hur ofta man hittar dem, beror på hur ofta SL lägger in sådana artefakter och hur SL använder artefakter. Om man använder korten som slumpgenerator så finns det fyra e-pack kort så med det gamla batteriet så blir det fem.
Artefakt eller projekt Genertator laddar 1EP/timme - Generator kräver 20 teknologinivå, vilket gör att det kommer dröja länge länge innan Arken får en sådan. Den man hittar är en artefakt, så det är en lågoddsare.
Vilka projekt som spelarna väljer att genomföra beror på hur de prioriterar och detta beror på hur gruppen är sammansatt. Har man en robot med i gruppen så måste man prioritera annorlunda än vad man skulle göra med en grupp bestående av bara mutanter. 20 är inte en extrem summa. Teknologi dessutom är vanligt på artefakter, så om man lämnar in artefakter så ökar ju Teknologi UN fortare. Har man en robot med i gruppen så bör man nog tänka om lite hur man prioriterar.
Mutant med Elektrisk kan ladda upp dig, 1EP per 1MP - Vill inte de mutanterna oftast ha sina MP för sitt eget bruk?
Mutanter kan väl mutas. Precis som man köper krubb utav en fixare i en mörk gränd i Arken så kanske någon känner nå'n som känner nå'n som känner en el-mutant, kanske för några patroner är han villig. Visst, han lär ju inte göra det gratis.
Sen finns det en del moduler som är krävande. T.ex. Drönare som drar 1EP/runda + din handling för att göra något som man kanske kan göra själv, om än med större risk. Drönare borde vara billigare. För en robot som fokuserat på annat än strid är den förstås väldigt användbar, men fortfarande kostsam.
Som sagt, man måste anpassa sig till den värld som man spelar i. I början av en kampanj med en robot, innan man har fått ordning på något sätt att få extra energi så får man hålla igen på "dyra" moduler. Kommer med all säkerhet bli ett mindre problem om Arken får utvecklas ungefär som med krubb. I en Ark med hög UN i krubb så är krubb inte ett stort problem (åtminstone inte så länge spelarna är i Arken).

Puh, vad långt det blev, sorry det var inte meningen.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sat 28 May 2016, 13:38
by Buio
Jag ska tänka igenom och kanske skriva ett längre svar längre fram, eller återkomma när vi spelat mer.

Men "anpassa sig till världen man lever i" verkar innebära att man som robot blir sämre medan djur i zonen inte alls har samma problem då deras funktioner är baserade på sådant som redan är den del av världen. Är då robotar starkare från början och det är en rättvis anpassning?

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sat 28 May 2016, 14:27
by Fenhorn
Om vi antar att vi ska starta en ny kampanj med robotar och mutanter, då är alla relativt svaga från början. Mutanter har en en konstant brist på krubb och rent vatten. Priserna är dyra (de har ju inga extra UN-nivåer i krubb än, förmodligen) och de har inga utav de attraktiva talanger som gör det enklare att få mat och/eller rena mat. Deras FV är dessutom max 3, så eventuella zonstrykare kan inte räkna med mängder med bonuseffekter. Men med tiden så blir krubb billigare och de får talanger och FV som gör att maten inte längre är en bristvara, åtminstone inte i normalfallet. För en robot blir det ju samma sak. Han startar med energibrist och måste snåla med sin energi. Men med tiden så utvecklas arken och kanske till och med skapa ett enkelt energiaggregat och roboten dessutom har förhoppningsvis skaffat sig sekundärförmågor som hjälper honom med energi. Så med tiden så kommer roboten ha mer och mer energi att röra sig med. Alltså samma som för mutanter.

Sekundärförmågor/talanger kommer gruppen ta för att stärka gruppens svaga sidor. Om gruppen har svårt att få matkontot att gå runt så kommer de att ta sådana talanger. Om energikontot inte går runt så kommer roboten att tvingas att ta sekundärförmågor som hjälper honom med det. I runda slängar så tar det 1-2 spelmöten att skrapa ihop 5 Erf så gruppen kan börja stärka sin svaga sidor redan efter första, kanske andra spelmötet.
Arkens utveckling är ju en reflektion på spelarna. En spelgrupp som har en robot med i gruppen kommer tvingas att tidigare än kanske annars bygga vissa projekt, för att roboten helt enkelt behöver det. Detta gör att kanske Krubb-UN inte kan satsas på lika hårt, matpriserna kommer därmed att under en längre tid vara högre (högre än i en Ark som har satsat på Krubb-UN i alla fall), men å andra sidan så har gruppen en spelare som inte kräver vare sig krubb, vatten och som dessutom inte bryr sig nämnvärt om röta.

Eller om jag tar det kort - En robot kommer (i en välspelad kampanj i alla fall) ha tillgång till mer och mer energi desto längre kampanjen håller på, precis som med krubb och vatten för mutanterna. Gruppen får kanske göra andra val än de kanske skull ha gjort om gruppen bara skulle ha mutanter.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sat 28 May 2016, 14:58
by Oddball_E8
Jag misstänker att detta är ett fall av att vara van vid en sorts misär och sen se en ny misär och tycka att den är orättvist värre.

Men i slutändan är bägge lika jobbiga.

Det är inte mycket värre för en robot att behöva energi än vad det är för en mutant att behöva hitta krubb och vatten.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sun 29 May 2016, 04:28
by Buio
Jag tycker fortfarande att det är stora skillnader i balans när man är robot i zonen.

Mutanter och djur får sina MP och VP motsvarande antalet förmågor vid varje spelsession och det är helt separat system som inte drar generella resurser jämfört med robotens EP.

När man sen kommer till skada på GE är det också lite problematiskt för en robot. Den måste repareras, och man måste betala en EP för varje skada man vill reparera. Robotar tar generellt sett mindre skada, då de har inbyggt pansar, men alla typer av skada kostar EP..

En mutant kan alltså vila 4 timmar och bränna så mycket krubb eller vatten de behöver och sen vara helt friska. En robot får slå ett slag per GE eller modul de vill reparera var 4:e timme, och kan bara reparera lika många steg de lyckades med på slaget. Och de måste betala 1 EP för varje skada de reparerar. Detta förutsätter att inte nätverk är utslaget, för då kan robotar inte reparera sig själva. Är man ensam robot i partyt och det blir 5 på skadetabellen kan det snabbt bli mycket problematiskt.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sun 29 May 2016, 07:14
by Henke
Jag hade kastat in en 1T6 EP per dag beroende på väder. Så är problemet löst.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sun 29 May 2016, 09:38
by Oddball_E8
Jag tycker fortfarande att det är stora skillnader i balans när man är robot i zonen.

Mutanter och djur får sina MP och VP motsvarande antalet förmågor vid varje spelsession och det är helt separat system som inte drar generella resurser jämfört med robotens EP.

När man sen kommer till skada på GE är det också lite problematiskt för en robot. Den måste repareras, och man måste betala en EP för varje skada man vill reparera. Robotar tar generellt sett mindre skada, då de har inbyggt pansar, men alla typer av skada kostar EP..

En mutant kan alltså vila 4 timmar och bränna så mycket krubb eller vatten de behöver och sen vara helt friska. En robot får slå ett slag per GE eller modul de vill reparera var 4:e timme, och kan bara reparera lika många steg de lyckades med på slaget. Och de måste betala 1 EP för varje skada de reparerar. Detta förutsätter att inte nätverk är utslaget, för då kan robotar inte reparera sig själva. Är man ensam robot i partyt och det blir 5 på skadetabellen kan det snabbt bli mycket problematiskt.
Visst, Mutanter och djur får sina MP och VP varje spelsession.
Men utan krubb eller vatten så dör de i slutändan.
Då hjälper inte deras MP/VP särskilt mycket.

Det känns som du ser detta lite väl kompartmentaliserat (?).

*djur och mutanter får sina MP och VP, robotar får inga EP*
Helt utan relation till att djur och mutanter måste ha krubb och vatten dagligen, medans en robot inte behöver det.
Och som du själv sa, visst måste robotar få reparationer för att "läka" skador, men de har ju inbyggt pansar, så de får mer sällan skador.

och det mesta du nämner är bara problem i början av en kampanj.
Efter hand kommer arken skaffa generator eller liknande. Andra RP kommer lära sig meka med roboten för att hjälpa till vid skador. Om inget annat finns skrotskallar på arken som kan fixa.

Jag vill inte låta konfrontativ här, men det låter väldigt mycket som du vill spela robot fast utan nackdelarna.

Säg att du tar bort nackdelarna.
Säg att en robot får EP i början av varje spelsesion precis som alla mutanter, eller till och med automatiskt får nya EP varje dag.
Säg att en robot dessutom kan läka sig själv utan nätvärk och utan problem.

Vad finns det då för nackdelar med att vara en robot?
Varför skulle inte alla då spela robot?

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Sun 29 May 2016, 10:11
by Fenhorn
Mutanter och djur får sina MP och VP motsvarande antalet förmågor vid varje spelsession och det är helt separat system som inte drar generella resurser jämfört med robotens EP.
... och roboten får per dag. Det kan bli många dagar på ett spelmöte. Denna fördel blir kraftfullare och kraftfullare desto mer utvecklad Arken/Roboten är.
En mutant kan alltså vila 4 timmar och bränna så mycket krubb eller vatten de behöver och sen vara helt friska. En robot får slå ett slag per GE eller modul de vill reparera var 4:e timme, och kan bara reparera lika många steg de lyckades med på slaget. Och de måste betala 1 EP för varje skada de reparerar. Detta förutsätter att inte nätverk är utslaget, för då kan robotar inte reparera sig själva. Är man ensam robot i partyt och det blir 5 på skadetabellen kan det snabbt bli mycket problematiskt.
Och mutanter måste läka. Detta tar fyra timmars vila plus krubb, vatten, vila och/eller socialt umgänge beroende på trauma. De två första är det en ständig kamp om att få tag i (eller ska vara i ett överlevnadsspel som MÅ0), dessa kostar pengar (eller tid). Så en robot kan lagas oavsett om gruppen har krubb och vatten. En robot kan även lagas utav skrotskallar, de gör det kanske inte gratis (eller det beror nog på relationstyp).

Och (återigen), man måste anpassa sin karaktär till den värld man lever i. Kampanjen Anden i Maskinen innebär (till en början) en ganska trygg värld. Zonen är inte det. Det finns sekundärförmågor och moduler som hjälper till med att överleva i ogästvänliga miljöer. Precis som mutanter på något sätt måste lära sig att skaffa krubb och vatten (det kommer inte till dom gratis) så måste roboten anpassa sig efter sin nya miljö utanför "trygga" Helium. Tur i robotens fall att den är mer anpassningsbar än vad mutanter är då den kan välja sina moduler och dessutom byta ut dom under spelet och som sagt, det tar bara ett till två spelmöten så har man fem erfarenhetspoäng, dessa bör rimligen satsas på något finurligt sätt att reparera sig/skaffa energi på.

Re: Roboten i zonen och energi

Posted: Mon 30 May 2016, 00:03
by Tomas
Bra diskussion!

Balans av spelsystem är alltid knivigt, men att roboten måste kämpa för sina EP ute i Zonen är avsiktligt - annars skulle roboten vara överlägsen alla andra klasser. Roboten har ju flera fördelar:
  • Eftersom skada fördelas slumpmässigt på dess fyra GE tål roboten i princip 4 ggr så mycket skada som varelser av kött och blod.
  • Roboten tar inte kritiska skador.
  • Roboten har pansar.
  • Roboten kan "opta" sina GE och program mer än andra klasser.
Om roboten dessutom skulle slippa att kämpa för resurser (EP) som andra klasser kämpar för krubb och vatten så skulle det helt enkelt bli obalanserat bra.
Med det sagt - om ni upplever att roboten har alltför svårt att vinna EP i Zonen går det att göra små tweaks - exempelvis att låta en ny robot-RP i Zonen välja en EP-genererande sekundärfunktion redan från spelstart.