spexidor
Topic Author
Posts: 3
Joined: Tue 21 Jun 2016, 09:40

Zonstrykare år 0

Tue 21 Jun 2016, 09:52

Hej! Glad nybörjare här, har den första startboxen och mycket sparsamt med rollspelserfarenhet sen tidigare.

Jag undrar hur ni tänkt kring rollen zonstrykare när spelet börjar? När jag läser introtexten känns det som att ingen ur Folket varit utanför Arken, samtidigt som zonstrykaren beskrivs som att ha varit ute i Zonen sen barnsben. Jag vill att allt ska vara okänt och outforskat när min grupp ger sig ut första gången, inte att en i gruppen känner till trakten relativt väl. Jag lutar åt att gruppens zonstrykare varit ute länge, men bara väldigt nära Arken och framförallt i andra riktningar än den jag väljer att bestämt knuffa dem mot.

Hur har ni tänkt?
 
daflum
Posts: 126
Joined: Sun 10 Apr 2011, 22:45
Location: Hjärtum

Re: Zonstrykare år 0

Tue 21 Jun 2016, 10:16

Jag tänker mig att typ bara zonstrykare varit ute tidigare och att de då fått ihop den kartan över området som spelarna får men knappast varit på alla ställen utan mest gissat, de zonstrykare som varit ute så långt är dock ytterst få, inte ens en handfull. Av någon anledning har jag noterat att i väldigt många spelgrupper verkar en gemensam nämnare vara att det alltid finns en badass-zonstrykare som har sett det mesta i zonen men bara ger kryptiska hintar och som vi spelets start har försvunnit djupt inne i zonen. Övriga tänker jag kanske max varit i en zon bredvid men i stort sett är allt outforskat.
 
User avatar
LXEagle
Posts: 69
Joined: Thu 04 Apr 2013, 21:40

Re: Zonstrykare år 0

Tue 21 Jun 2016, 13:10

Några av mutanterna kanske bara är mer äventyrliga, nyfikna av sig eller risktagare och om det är ont om mat kanske de vågar sig ut tidigare än de andra. Priset är en del röta och skabb, men det får man ta. Till en början stryker dom nog inom räckhåll för arken. Hundskötarna borde också ha lite hum om området runtom arken, eftersom jyckarna hämtar mat därifrån.
När bossarna, eller fixarna ser att zonstrykarna som överlever trots allt drar hem lite värdefulla grejer ibland så lär de kanske till en början i all hemlighet men sen mer öppet uppmuntra zonfärder.
Kartan, i mitt tycke är ett verk av "den gamle" och något som krönikörerna kanske förstår bäst.
 
Oddball_E8
Posts: 122
Joined: Sat 14 May 2016, 20:13

Re: Zonstrykare år 0

Tue 21 Jun 2016, 16:14

I min kampanj är zonstrykarna de som smög ut från arken innan det var tillåtet.
Då var de ett hemligt litet sällskap (eller ensamrävar) som de flesta visste fanns, men inte visste vilka det var.
 
Axel Widén
Posts: 46
Joined: Wed 09 Sep 2015, 22:28

Re: Zonstrykare år 0

Tue 21 Jun 2016, 19:13

Som många andra skrivit; i vår kampanj är zonstrykarna de mycket få mutanter som oberoende av varandra började smyga ut i zonen innan det var tillåtet, kanske redan som små barn. De utstötta, de som sökte ensamhet, de dumdristiga eller modiga, de nyfikna.

I takt med att de blev äldre upptäckte de varandra och delade erfarenheter, eller blev rivaler. Oftare det senare, då de flesta av dem är ensamvargar av naturen. De är mycket illa ansedda av resten av Folket, som samtidigt förundras och förskräcks över Artefakterna de släpar hem.

Föreställer mig att det kanske funnits 20 olika zonstrykare under Arkens historia, varav säg 10 är i livet, varav säg 5 inte har setts till på veckor eller månader. En kanske har återvänt efter ett år, men vägrar prata om vad hon har sett och håller på att supa ihjäl sig.

Spelarkartan är sammanställd av en Krönikör som under flera år köpt information av olika zonstrykare. En del av kartans markeringar stämmer. Annat är fällor eller falska varningar för att skydda något värdefullt. Om spelarna skall förbi ett specifikt landmärke på kartan bör de prata med Krönikören om vilken zonstrykare som gav henne informationen. Zonstrykaren ifråga kanske har ytterligare information att sälja till RP'na, eller vill att de tar med sig något därifrån, eller vill följa med dem dit...

Zonstrykarna har högst dödlighet av alla sysslor i Arken. Fler mutanter kommer våga sig ut i Zonen i takt med att Arken blir starkare, men parallellt minskar kompetensen hos dem eftersom fler är n00bs. Tids nog kommer Zonstrykarna att organiseras till ett gille eller syskonskap eller en helig orden, beroende på maktbalansen mellan bossarna och vilka projekt som genomförs. 

Spelmekaniskt föredrar jag att hitta på en förklaring till varför gruppens Zonstrykare inte känner till de närliggande zonerna när RP'na ger sig ut första gången. Zonen förändras; jordbävningar, översvämningar, bränder och konstigare fenomen vrider zonen på oförutsägbara sätt. Varje årstid kanske för med sig sina egna speciella zonvridningar. Slukhål kan dra undan kvadratkilometer av ruiner, jordskred kan fylla på med nya. 
 
User avatar
Flamealot
Posts: 22
Joined: Wed 22 Jun 2016, 22:59

Re: Zonstrykare år 0

Thu 23 Jun 2016, 00:00

Mycket bra beskrivning Axel. Den köper jag. :)
 
Oddball_E8
Posts: 122
Joined: Sat 14 May 2016, 20:13

Re: Zonstrykare år 0

Thu 23 Jun 2016, 07:58

En anledning till att de inte känner till närliggande saker kan ju vara att alla zonstrykare har smygt ut genom ett närliggande avloppssystem som har en ingång innanför barrikaden runt arken.
Vilket lett till att de gått upp på olika platser i zonen, och att de inte själva kunnat välja var, eftersom avloppssystemet inte är helt intakt.

Vilket också betyder att arken har en hemlig in-/utgång som kan användas av fiender som upptäcker den i framtiden :)
 
Axel Widén
Posts: 46
Joined: Wed 09 Sep 2015, 22:28

Re: Zonstrykare år 0

Thu 23 Jun 2016, 10:22

Tack Flamealot :)

Odbbal_E8, jag gillar också idén om lite olika och minst en hemlig in/utgång i Arken. 

Vår egen Ark ligger i ett bergrum, med två stora portar - "Helan" och "Halvan". 

Det har också funnits en tredje in/utgång som unga zonstrykare använde för flera år sedan, men den har rasat ihop efter en jordbävning. 

"Helan" och "Halvan" kommer vara strategiska punkter för bossarnas maktkamp, och den tredje in/utgången kommer grävas ut i hemlighet - antingen av RP'na, en boss eller en tredje grupp. En variabel att lyfta in i spel när kampen i Arken börjar hårdna eller fienden står vid portarna.
 
User avatar
SCalvin
Posts: 189
Joined: Tue 03 Feb 2015, 19:06

Re: Zonstrykare år 0

Mon 11 Jul 2016, 01:01

Antalet zonstrykare är litet, det är bland de mer specialiserade sysslorna i Arken. Vi har bedömt det som 10-20 stycken, mer om spelarna valt att Arkens folk är mer äventyrligt lagda och färre om de är konservativa sällar som helst sparar och fixar det de har. Men i alla fallen finns den där skaran folk som rört sig utanför Arkens murar, portar och skraltiga staket. Som zonstrykare är du undantaget från de som lydde den Gamle och höll sig inne. Du har gjort minst korta utflykter till de grannliggande sektorernas utkanter, och sett de stora landmärkena på avstånd.

I vår Ark blev zonstrykarna udda särlingar. Inte riktigt en del av gängen och falangerna. Vissa är ensamrävar som försvinner ut i veckor eller månader. De flesta jobbar på konsultbasis åt bossar och fixare som startar expeditioner, eller leder sin egna lilla grupp. Två av Arkens mest kända personer är en zonstrykare och en hundförare som teamat upp för att hålla sig från en boss, och en grupp zonletare sponsrade av en fixare som blev RPs konkurrenter. Någon sorts gemenskap fanns mellan zonstrykare, när zonens djävulskap hotade var det bara att stryka över konflikter. Det kunde tas upp när gängen väl var tillbaka i Arkens trygghet.

Min egen zonstrykare insåg att den personliga friheten i Zonen var en lyx, något hon ville sprida till de stackars slavar och knegare som tror att de måste anpassa sig under en boss beskydd. Varje slav som insåg att den själv kunde skydda sig mot zongastar och styltbufflar var ett steg närmare deras frihet.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest