User avatar
Messias
Topic Author
Posts: 102
Joined: Fri 17 Jan 2014, 21:01

Morwhayles styre

Fri 17 Jan 2014, 21:19

Hallå. Nyligen skapat konto för att kunna ställa frågan: Vem "styr" i Morwhayle? Vem ansvarar för stadens administration och infrastruktur? Är det någon som kräver skatt av folket så att de kan fixa de nedgångna husen i bostadskvarteret? Är det Tempelväktarna? Jag läste att man behövde betala tull för att handla inne i staden, så vem går de slantarna till? Vem betalar stadsvaktens löner?

Supernajs spel förresten. Jag älskar premissen om en hemlig organisation som slåss skuggkrig med en annan hemlig organisation. Beställde det så fort jag fick nys om det, och det är en fröjd att öppna boken. Glossiga sidor med underbart stämingsfull artwork. Tackar!
 
bergting
Posts: 8
Joined: Sat 28 Dec 2013, 14:35

Re: Morwhayles styre

Mon 20 Jan 2014, 12:21

Hey,

Morwhayle styrs från Idilre, som är huvudstaden. Högst upp sitter en besvärjarkung. Vanligtvis väljs dessa från Magiuniversietet i Idilre eller (den något sämre) Trolldomsakademien i Morwhayle. Under en lång tid var besvärjarkungen odöd, en marionett som manipulerades av okända krafter. Många misstankar har dock riktats mot Goorl-Om. Hela världen är hårt sekulariserad, men det har inte hindrat Goorl-Oms överhuvud från att vilja ha ett finger med i styret (mer om det här i boken Trolldomsakademien som kommer till sommmaren).

Just nu är det Radomir Jozwiak, Wurzel Sterns efterträdare som innehar platsen, omgiven av ett råd av vetenskapsmän. Hela landet, och Morwhayle i synnerhet är extremt byråkratiskt. Det krävs tillstånd för det mesta och vem som betalar, skatt, för vad, och hur mycket är i princip godtyckligt. Fråga inte och låtsas som om det regnar är den vanliga inställningen till alla regler. Om du frågar kan du räkna med att få problem. Speltekniskt kan du lugnt utgå ifrån att om det inte finns en regel för vad som är tillåtet eller vart skatter går så finns det lika många svar som det finns byråkrater i staden.

Stadsvakten är hederlig och brukar se mellan fingrarna om något beslut verkar helt åt skogarna.

Bor man i de nergångna delarna av staden är man shit out of luck. Det är den glömda delen av staden och bosätter man sig där är man tyvärr på den delen av det byråkratiska spektrumet att man bara har problem med stadens styre. Ju mer välbeställd man är, desto större chans att dra nytta av byråkratin.
 
User avatar
Hrodebert
Posts: 62
Joined: Mon 09 Dec 2013, 07:54
Location: Nordmark

Re: Morwhayles styre

Wed 04 Jun 2014, 23:39

Gör mig bilder av absurda stadsregler för handel med honung från Prispekt på gator eller gränder vars bredd är under tre meter, märkliga skattetabeller för alla som vill bära vässade vapen smidda öster om Yrlecht på allmän plats, nitiska vresiga skattmasar som driver in skatter med hjälp av någorlunda fredliga buaror, byråkratiska och kallsinniga stadsråd som beslutar om förordningar som går stick i stäv med sina tidigare beslutade förordningar osv osv...

;)
"Han andades tungt efter den branta stentrappan. Luften var bitande kall och vinden ylade. Framför honom fanns nu den åldriga porten i berget. Stängd och låst med kraftfulla runor. Försiktigt började han nynna galdersången..."

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest