Moderator: Brior

 
User avatar
Klas
Topic Author
Posts: 322
Joined: Sun 04 Nov 2012, 19:17

Pinsamma konsekvenser

Sun 06 Aug 2017, 15:20

Tiberius, kejsare och adoptivson till kejsare Augustus, tycks ha varit förföljd av pinsamheter. Eftersom missräkning alltid är en kul ingrediens i spel tänkte jag lista ett par av dem här och be er hjälpa till att fylla på med andra nöjaktiga dumheter (inte nödvändigtvis om Tiberius) att krydda kampanjer med:
  • Tiberius ville, säkert med de bästa avsikter, besöka stadens sjuka. Hans tjänare befallde då att de sjuka skulle samlas och grupperas efter sina åkommor, som ett slags utställning, för Tiberius inspektion. Han generades förfärligt av detta och bad alla att gå hem igen.
  • Efter Augustus död knorrade legionerna i Pannonia och Germania över att bonusar utlovade av Augustus inte betalats ut. Istället för att betala dessa skickade Tiberius sin adoptivson Germanicus för att lägga locket på och återställa ordning. Istället för att följa denna order valde Germanicus att samla myteristerna till en kampanj bortom Rhen för att plundra bland germanerna, med förevändningen att detta utgjorde legionärernas bonus. Detta kunde ha utvecklats till en katastrof för Tiberius anseende men Germanicus lyckades och belönades istället med ett triumftåg, kanske som ett sätt att skyla över att det egentligen rörde sig om otrohet mot fader och kejsare.
Adrian Goldsworthy har skrivit boken "Augustus". Den är utmärkt för att fördjupa sig lite i Julius Caesars arvingar och efterträdare.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests