User avatar
Zapp
Posts: 443
Joined: Sat 09 Apr 2011, 17:45

Torskmask!

Sun 03 Jul 2011, 17:57

Klara Mu... Version Noll vibbar!

Den ska bara växa till sig.
http://www.dn.se/nyheter/fiskerinaring- ... uktad-mask

Undrar hur morbror Zander tillreder den?
 
User avatar
kjw1
Posts: 130
Joined: Sun 22 May 2011, 05:33

Pseudoterranova decipiens aka Zoo-tråd

Sun 03 Jul 2011, 22:07

Torskmask – givet! Pseudoterranova decipiens‏ är inte så taskigt namn för att vara mask-latin… Gillar den något drastiska lösningen: skjut sälarna! Torskätande primater hukar sig ;-)

Mer färsk (nästan besläktad?) Zoologi finns även på MUA-Forum: MOLLUSKEN - en ny parasit resp Muterad nässtyngfluga.

M a a dessa spridda skurar av kreatur kanske det är läge för en dedicerad Zoologidiskussionstråd? Vore det helknäppt/helgerån att döpa om Zapps tråd till t ex xxx Zoologi… (eller något med morbror Zander)? Lite á la tankarna här på forumet (förvisso ang Underforum - namngivning). Zapp? Nils?

Vänligen

/KJW1
[kJw1]
prudentia nostra constatia
 
User avatar
Zapp
Posts: 443
Joined: Sat 09 Apr 2011, 17:45

Re: Torskmask!

Mon 04 Jul 2011, 11:24

Det finns inga helgerån. Namnändra away!
(Dock: jag har inget med FL att göra, utan är reguljär forumist som du själv)

Det om sälarna missade jag. Eller var det din snilleblixt? Oavsett vilket finns platsen ledig: ett monster som man bekämpar inte genom att beskjuta monstret i sig, utan genom att våldföra sig på alla söta djur i dess omgivning.

Lite som principen bakom att rädda sig från en skogsbrand (man sätter själv eld på skogen bakom sig; gör man det i tid hinner det svalna tillräckligt för att man ska kunna fly in i det avbrända området; och där kan den egentliga skogsbranden inte nå dig...)
 
User avatar
kjw1
Posts: 130
Joined: Sun 22 May 2011, 05:33

Torskofantmask

Wed 06 Jul 2011, 00:11

Aloha!
Nej, vet att du inte är en del av trojk… förlåt kvartetten. Tänkte bara att det kunde vara juste att fråga dig då det trots allt var din tråd som ev skulle döpas om ;-) …och Nils då, som verkställde namnändringen förra gången det begav sig (när det gällde underforum namngivning).

Utgår från att inte vilken forumit som helst kan döpa om trådar. Kan den som startar en tråd döpa om denna? Annars kanske Nils, om det inte blir för mycket administration, kan döpa om denna tråd till t ex Zoologitråden?

Sälarna förefaller verkliga. DN-artikeln avslutas med f d avdelningschef på Fiskeriverkets forsknings- och utvecklingsavdelning får frågan: Så vad kan man göra?. Hans korta och konsisa svar: - Skjuta sälarna. Vet inte om det är ironiskt eller bara ett strikt marknadsekonomiskt ryggradsreflexsvar från en säkert rätt ansatt näring. Att minska tillgången på föda för att hålla tillbaka en (djur)stam är annars väl beprövat.

Det som blir lite iögonfallande här är kanske att näringskedjan är lite specialloopad. Den stackars torsken är alltså inte maskens primära mål utan fungerar bara som värddjur (levande bete!) för att när(/om) torsken konsumeras komma åt primaten med stora blanka ögon, morrhår och gosig päls* via dess magsäck. Intressant är också dess överlevnadsförmåga. Enligt artikeln verkar masken inte bara kunna klara såväl torskens, sälens och människans magsyra utan också i viss utsträckning att kokas!? Det denna parasit har som #1 på sin meny måste sägas stå högst upp i (samtida) Östersjöns näringskedja. Lite som att hoppa på ulken för att utrota rubbitarna alltså.

Att ge sig på den lilla (varelsen) B för att indirekt komma åt den stora (varelsen) A eller att på samma sätt ge sig på specifika individer/grupperingar osv… är rätt uttjatat men att vända på perspektivet kan vara vitalt. Absolut ämne för äventyrsfrö…

Torskofantmask kanske om inte annat?

Det mer (politiskt) korrekta och tillika matnyttiga svaret finns även det att finna i artikeln – ät inte färsk torsk utan frys in den före konsumtion. Detta verkar vara något masken inte klarar av…

Brända jorden – bra survival skills/street tactics!


/KJW1
* det går annars lika bra med humanoider…
[kJw1]
prudentia nostra constatia
GZIP: Off