Rutger
Posts: 49
Joined: Thu 04 Aug 2011, 12:23
Location: Uppsala

Mer taktisk strid

Fri 05 Aug 2011, 12:34

Jag och spelgruppen gillar reglerna för strid i v0, snabba, enkla och farliga, men vi saknar lite mer handlingsutrymme och kreativitet. Vi tycker också det vore roligt om striderna kunde ge utrymme för mer taktiskt "verklighetsnära" handlande.

Den idé vi testar just nu är en typ av handling som kallas Manöver. En manöver kan vara något som ger en offensiv bonus kommande runda, lite som en motsats till Undvika. En Manöver kan tex vara att avvakta en fiende ("overwatch"), flanka eller röra sig till en bättre position.

Att genomföra en manöver är riskfylld då man är utsatt för fiendens attacker men potentiellt ett bra sätt att besegra en fiende som är bättre eller befinner sig i skydd. Dessutom uppmuntrar det samarbete då det kan vara klokt att ens vänner anfaller samtidigt som man själv manövrerar eftersom chansen då ökar att fienden byter ut ev anfall mot undvikande.

Regelmässigt så berättar en spelare som valt manöver när det är dennes tur exakt vad hon vill uppnå och sedan är det upp till SL att godkänna. Det vanliga är att den manövrerande spelaren får + 3 på anfallsslag kommande runda men det är förstås öppet för kreativitet.

Än så länge tycker vi detta extra alternativ inte gör striderna särskilt mycket mer komplicerade och de blir ofta mer dramatiska då spelarna försöker komma på smarta manövrer. Striderna känns också mer realistiska då flankning och täckande eld blir en effektiv kombo.

Några kommentarer, synpunkter eller förslag?
 
User avatar
Tomas
Site Admin
Posts: 4471
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:31

Re: Mer taktisk strid

Sat 06 Aug 2011, 10:47

Spännande! Just lite fler taktiska val i strid är något som har diskuterats inom FL. Sitter lite illa till nu och kan inte direkt överblicka alla konsekvenser av er husregel, men den låter inte alls dum. På sätt och vis är det en utökad version av sikta-regeln, inte sant? Återkommer med grundligare feedback.
Fria Ligan
 
Rutger
Posts: 49
Joined: Thu 04 Aug 2011, 12:23
Location: Uppsala

Re: Mer taktisk strid

Tue 09 Aug 2011, 12:45

Ja, precis. Vi ser Sikta som en typ av Manöver.

Det blir särskilt intressant om man använder reglerna som säger att spelarna inte får kommunicera under strid, då måste de göra upp planer eller försöka gissa varandras handlingar (vi har husregeln att man får skrika korta kommandon (tex "täck mig!") under strid).

Vi fortsätter prova att använda Manövrer och rapporterar efter hand hur vi tycker det fungerar.
 
User avatar
Kosta
Site Admin
Posts: 1513
Joined: Fri 08 Apr 2011, 11:04

Re: Mer taktisk strid

Tue 09 Aug 2011, 23:24

Som Tomas säger - sånt här funderar vi på att få in i Coriolsi 2 reglerna - el jag vill iaf det ;)
Fria Ligan
GZIP: Off